Atos RTV

6 april 2018
0 reactie(s)

DRECHTSTEDEN - De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie (GHOR) van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid hield woensdagavond een oefening Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) in het voormalige Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Amstelwijck. Samen met geneeskundige hulpverleners vond deze jaarlijkse oefening plaats om de samenwerking tijdens een grootschalig incident te oefenen. Dit keer waren de betrokken organisaties: de Ambulancedienst, het Nederlandse Rode Kruis, de Gemeenschappelijke Meldcentrale, de Koninklijke Marechaussee, het Mobiel Medisch Team Zuid-West Nederland en de GHOR. Het bedrijf ABB Vastgoed stelde de oefenlocatie ter beschikking.

Belangrijkste doel van de GGB-oefening is de onderlinge afstemming, samenwerking en bekijken of de GGB-procedure in de praktijk goed werkt. Daarnaast heeft elke geneeskundige partner ook zijn of haar eigen oefendoelen. Oefenleider Jeroen Peeters van de GHOR ZHZ: "Normaal gesproken oefenen we als geneeskundige partners ieder afzonderlijk. Maar het is ook goed om jaarlijks gezamenlijk te oefenen. Het is namelijk een taak van de GHOR om alle geneeskundige partners met elkaar te verbinden. Als je daadwerkelijk samen oefent, loop je toch weer tegen andere zaken aan. We moeten er met elkaar klaar voor zijn als een grootschalig incident gebeurt".

Het scenario van de GGB-oefening betrof een incident met veel gewonden, paniek en chaos. Aan de deelnemende organisaties de taak om het scenario zo realistisch mogelijk te beoefenen. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van Lotus- en slachtofferacteurs. Daniel Vree, Ambulancedienst: "We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk collega's van de Ambulancedienst bij de oefening te betrekken. Mocht een dergelijk grootschalig incident zich in de praktijk voordoen, dan zijn ze optimaal voorbereid. Uiteraard zijn leermomenten uit vorige oefeningen ook meegenomen in deze oefening en kregen de ambulancemedewerkers ook nog een theorietoets over de GGB". Deze procedure geeft aan 'hoe' verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken en over welke aanvullende hulpmiddelen zij kunnen beschikken naast de reguliere ambulancezorg. Bij zeer grote calamiteiten kan namelijk niet elk slachtoffer direct met een ambulance vervoerd worden. De GGB zorgt ervoor dat het verzamelen, verzorgen en afvoeren van grote aantallen slachtoffers naar ziekenhuizen goed georganiseerd en gefaciliteerd verloopt, zodat elk slachtoffer zo snel mogelijk de benodigde medische zorg krijgt.

Regionieuws deze week

Regionieuws vorige week

Ouder dan vorige week