Atos RTV

3 augustus 2017
0 reactie(s)

ZWIJNDRECHT - De gemeente heeft een vergunning verleend voor het kappen van tien zieke iepen. De bomen lijden aan de iepziekte. Vallende dode takken vormen een gevaar voor de omgeving. Door het kappen van de bomen wordt verspreiding van de ziekte tegengegaan.De aannemer verwijdert morgen, vrijdag 4 augustus tussen 7.00 en 14.00 uur, met een telekraan twee iepen in de bocht van de Antwerpsestraat en de Straatsburgsestraat. Beide straten worden gedeeltelijk afgezet. De buurt blijft bereikbaar via de Brusselsestraat en de Luiksesingel. Wijkbewoners en hulpdiensten zijn geïnformeerd over deze tijdelijke verkeersmaatregel.
Ook in de Beneluxlaan, Develweg bij wijkcentrum Kubiek, Laan van Walburg, Pascalstraat en Pruylenborg zijn iepen getroffen door de ziekte. Deze bomen worden de komende periode ook gekapt. Voor elke gekapte iep wordt in de buurt een nieuwe boom teruggeplant.

Iepziekte

Bij de iepziekte sterven eerst de takken af en vervolgens de hele boom. De ziekte wordt veroorzaakt door schimmels die worden verspreid door de iepenspintkever. De iepenziekte is niet gevaarlijk voor mens en dier, maar wel zeer besmettelijk voor iepen. Om te voorkomen dat gezonde iepen in de omgeving ook besmet raken, is kappen van de zieke bomen noodzakelijk.

In Bruïnelaan iepen met meer weerstand

De gemeente plantte in de Burgemeester de Bruïnelaan onlangs zo'n zeventig iepen van een nieuwe iepsoort met een zeer goede weerstand. Volgens de kweker zijn deze bomen resistent tegen de iepziekte.
Wanneer inwoners twijfelen of een iep in hun tuin of omgeving ziek is (dode takken, verkleurde stam), kunnen zij contact opnemen met de gemeente.

afbeelding('https://www.mupload.nl/img/qf3r8wulkj5xm.jpg')

Regionieuws deze week

Regionieuws vorige week

Ouder dan vorige week